Realtime precisielandbouw met slimme sensoren en Digital Twin technologie

By 11 maart 2021

Realtime precisielandbouw met slimme sensoren en Digital Twin technologie

De uitdaging

Door de groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedsel in het jaar 2050 verdubbeld zijn. Om dit probleem op te lossen en een efficiëntere voedselproductie mogelijk te maken zijn slimme energie- en waterbesparende oplossingen nodig. De meeste traditionele kaskwekers hebben echter alleen toegang tot beperkte en onnauwkeurige middelen om inzicht te verkrijgen in hun gewassen en de grond waarin die groeien (het substraat).

 

Startup Growficient helpt tuinders met het monitoren en optimaliseren van hun irrigatiestrategie om zo hun productie te verhogen en de hoeveelheid afval te verminderen. Het platform is gebaseerd op een unieke sensortechnologie die nauwkeurig de bodem- en klimaatdata, zoals temperatuur, vochtigheid en voeding, meet op verschillende meetpunten in de bewateringssecties. Dit wordt precisielandbouw genoemd.

 

Growficient heeft INFO gevraagd om een flexibel en gebruiksvriendelijk platform te definiëren, ontwerpen en op te leveren dat de uitgebreide data uit de kas vertaalt naar waardevolle inzichten en advies voor de tuinders.

Growficient case INFO

Gedegen begrip van de tuinders

De oplossing

Growficient heeft de ambitie om de markt van precisielandbouw te betreden met een specifieke focus op datagedreven irrigatiemanagement. Ze beginnen met de meest geavanceerde markt ter wereld, Nederland, en willen hier monitoringssoftware en slimme sensoren introduceren om Nederlandse kaskwekers te helpen hun positie aan de wereldtop te versterken.

 

We gingen gezamenlijk de uitdaging aan om de uitgebreide plantdata en kennis van de Nederlandse tuinders te vertalen naar een digitaal platform. Het platform heeft een veilige en betrouwbare connectiviteit tussen de sensoren en het cloudgebaseerde Digitale Twin softwareplatform nodig. Tuinders kunnen dan de realtime sensordata gebruiken om relevante inzichten op te doen. Dit helpt ze bij het monitoren en optimaliseren van hun irrigatiestrategie.

 

Om het platformconcept goed te testen met tuinders, heeft INFO de verschillende processen waaruit kaskweken in de 21e eeuw bestaat, in kaart gebracht. Dit hield in dat we niet alleen de bestaande tools, maar ook de verschillende handmatige kasprocessen in kaart moesten brengen om te begrijpen wat voor soort inzichten en welke monitoringscapaciteiten essentieel waren om actie op te ondernemen voordat we een product rond hun behoeftes zouden gaan ontwerpen. Toen we een gedegen begrip hadden van het dagelijkse ritme van de tuinders, konden we de gebieden identificeren die het beste ondersteund of verbeterd konden worden en hoe.

 

We identificeerden en gebruikten persona’s op elke laag van de tuinbouwsector, van teeladviseurs tot junior kwekers. Om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de geldende industrienormen, hebben we een serie usability tests met hoogwaardige prototypes uitgevoerd. Dit resulteerde in een efficiënte en gebruiksvriendelijke interface.

Growficient sensor platform

Digital Twin platform om tuinders te helpen weloverwogen keuzes te maken

Growficient heeft zijn plug-and-play sensortechnologie geïntegreerd op basis van INFO’s Digital Twin expertise. Het platform is gebouwd op cloudtechnologie en biedt een flexibele taxonomie die de digital twins vertegenwoordigt. De netwerkconnectiviteit van de sensoren is zeer efficiënt en betrouwbaar.

 

Een mobile friendly dashboard, het “Growboard”, biedt realtime inzichten, visualisaties en alerts op verschillende aggregatieniveaus (kas, afdeling en kraanvak) waar de tuinders actie op kunnen ondernemen. Het Digital Twin platform stelt de tuinder in staat om zijn kas beter te runnen, wat resulteert in verbeterde plantgezondheid en -opbrengst, datagedreven irrigatiestrategieën en minder kosten voor water, voeding en manuren.

OV fiets

Betere data, betere voorspellingen

Het platform biedt krachtige inzichten en visualisaties, gebaseerd op realtime data. Door deze inkomende datastromen te combineren met historische data en andere databronnen (zoals weersvoorspellingen), kunnen ze worden geanalyseerd in een rijkere context en daardoor effectievere inzichten opleveren. Momenteel worden er machine learning algoritmes ontwikkeld die de irrigatiestrategie nog verder zullen optimaliseren, fouten vroeg op kunnen sporen en autonoom bewateren mogelijk maken.

Resultaten

Growficient aan het woord

Icoon quote

“INFO is een toegewijde digitale partner,die ons ondersteunt bij het realiseren van ons Digital Twin platform. Naast het feit dat ze snel in kaart hebben gebracht wat belangrijk is voor tuinders en hoe onze service waarde toe kan voegen aan hun dagelijkse werkzaamheden, hebben ze een platform voor ons gebouwd dat zijn gelijke in de markt nog niet heeft gevonden, maar zeer gewaardeerd wordt door onze gebruikers.”

Dirk-Jan Mulder, CEO bij Growficient

Jouw projectonze volgende uitdaging?

Jann de Waal
Founder

"linkedin
+31 (0)20 530 9154
jann@info.nl

Neem contact op
                 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen en blogs over innovatie en onze podcast.

Stay up to date

Sign up to receive valuable insights to accelerate your business through innovation.