Het platform van de toekomst Bouwen (architectuurplatforms samenstellen)
Meest gelezen
Deze post is onderdeel van INFO’s Binoculars 2023. Je kunt het gehele rapport hier downloaden.
Platforms, de complexe zakelijke applicaties zoals wij die kennen, zijn de kern van je zaak en moeten even robuust als toekomstbestendig zijn. Dit is zoals het altijd is geweest en daar zien we voorlopig geen verandering in komen.
Gartner stelt dat bedrijven die een slimme en maakbare aanpak hebben gekozen 80% beter zullen presteren dan de concurrentie wanneer het gaat om de snelheid waarmee ze nieuwe features implementeren.
Dus wat gebeurt er allemaal in de wondere wereld van platformbouwers? Zijn er veranderingen of trends die we in de gaten moeten houden met betrekking tot de platforms van jouw business?
Signalen
Wij hebben in de markt een trend opgemerkt waarbij bedrijven al hun kennis en expertise op hun core business richten. Dit betekent dat er in de platformbouwersbranche partijen zijn die al hun pijlen op een enkel, nauw marktsegment richten en dat de kwaliteit van de producten in de markt op verschillende manieren verbetert. Gebruikers willen graag hun voordeel doen met deze kwaliteitsupdate en deze toevoegen aan het arsenaal aan tools dat ze gebruiken om hun werk goed te doen.
In bredere zin zien we dat mensen deze producten gebruiken als aanvulling op hun standaardplatforms. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gewerkte uren die worden bijgehouden in een simpele spreadsheet, terwijl ze daar ook een geïntegreerde tijdregistratie-tool voor zouden kunnen gebruiken. Vanuit een efficiëntie-oogpunt is dit niet optimaal, omdat er steeds nieuwe tools worden toegevoegd die niet (naadloos) aansluiten op de bestaande bedrijfsprocessen.
De kans
Er liggen genoeg kansen voor diegenen die de focus op hun core business leggen en daarbij blijven. Als je een tool-component kunt bouwen die mensen graag gebruiken, kun je je blijven focussen op die gebieden waar je hart ligt en daar waarde toevoegen. Je hebt hier echter wel een ijzeren focus voor nodig en grondig begrip van wat er nu wel en niet onder je core business valt. En het betekent ook dat je soms zaken die niet onder je core business vallen aan anderen moet overlaten.
Er liggen ook kansen in het ‘op maat samenstellen’ van platforms met behulp van de beste componenten die er in de markt beschikbaar zijn. De beste componenten voor jou zijn die componenten die ervoor zorgen dat jij kunt focussen op het continue verbeteren van je product of dienst. De toegevoegde waarde van deze maakbaarheid is dat de platforms flexibel zijn en je de vrijheid hebt om te experimenteren met nieuwe en innovatieve ideeën. Je kunt deze ideeën vervolgens valideren met behulp van focusgroepen en makkelijk itereren, waardoor je kans op het veroveren van de markt steeds groter wordt. Dit wordt bevestigd door Mulesoft: “Maakbaarheid wordt een belangrijke pijler van corporate strategieën die innovatie en wendbaarheid stimuleren.”
Wat wij hebben gezien
Als wij bijvoorbeeld kijken naar het Digital Experience Platform (DXP), dan zien we de laatste jaren een verandering. Je kunt je misschien de komst van content management systemen (CMS) en de opmars van verschillende mediaplatforms wel herinneren. In deze branche is het de trend om content, (multi)media en de customer experience in één enkel DXP-platform te vangen. Het platform doet dienst als hub; de content wordt daar opgeslagen, uitgedragen via een website en/of een mobiele app, gedistribueerd aan klanten via verschillende media en aangepast aan de individuele behoeftes door middel van een feedback loop.
De populairste trend in DXP-platforms is dat er gretig gebruik wordt gemaakt van de individuele, maakbare componenten die allemaal een klein stukje van de platformvereisten voor hun rekening nemen. Dit betekent dat zo’n platform wordt samengesteld uit de headless CMS die het beste past bij de vereisten van dat specifieke platform, een personalisatie-engine om de inhoud aan te passen aan de individuele gebruikers, een zoekmachine om de beste mogelijke zoekervaring aan te bieden en andere componenten die nodig zijn voor specifieke gevallen.
Het mooie van deze aanpak is dat elke component exact op maat is gemaakt om tegemoet te komen aan de eisen van het platform. Daarnaast kunnen componenten zowel individueel als onafhankelijk van elkaar veranderd of verbeterd worden naarmate de situatie erom vraagt en andere features nodig zijn. Wij bouwen onze platforms al geruime tijd op deze manier en hebben zelf ervaren hoe handig het is om tools pas toe te voegen op het moment dat ze nodig zijn. Hierdoor krijgen onze klanten een extra boost wanneer ze die nodig hebben, maar betalen ze niet voor zaken die ze niet gebruiken.
Trends om in de gaten te houden
Vandaag
Op basis van de maakbare platforms die we gezien hebben, zouden wij iedereen aanraden om hun huidige platform eens goed onder de loep te nemen en te kijken waar het werkt en – en dit is misschien nog wel belangrijker – waar niet. Het gebied waar je platform niet (meer) doet wat het moet doet, is je startpunt, want dat is een mogelijke plaats voor een upgrade buiten je huidige platform. Je onderzoek moet zich richten op je huidige platform en het in kaart brengen van hoe het mogelijk kan integreren met een externe tool. Als je erachter komt dat je platform niet direct geïntegreerd kan worden, dan moet je kijken naar de mogelijkheden om (eventueel met een partner) indirect te integreren. Gelukkig is het vaak mogelijk om om dit soort issues heen te werken.
Morgen
De volgende stap is om je volledige platformruimte te onderzoeken. Uiteindelijk is een platform natuurlijk samengesteld uit verschillende processen die als één geheel samenwerken, maar die ook prima vervangen kunnen worden door een bestaande tool die zich volledig richt op één specifiek proces en dat beter doet dan welke andere tool in de markt dan ook. Ga op zoek naar die best of breed componenten! Met behulp van deze tools kun je steeds meer stukjes van je platform vervangen en je voordeel doen met de flexibiliteit en schaalbaarheid die deze tools met zich meebrengen.
Overmorgen
We hebben het nog niet gehad over hoe deze tools ingericht zijn en ik zal er hier niet te diep op ingaan, maar het is belangrijk om te weten dat, in de toekomst, deze tools losser worden. Wat ik hiermee bedoel is dat ze niet digitaal compatible hoeven te zijn en minimale configuratie behoeven om goed samen te werken. Je platform verandert dan in een set van losjes verbonden tools die enkel opstartconfiguratie nodig hebben en na installatie minimaal onderhoud vereisen.
We zien dit nu al gebeuren bij verschillende clouddiensten. Een interessant voorbeeld hiervan is IFTT, de automation service. Er zijn echter nog steeds teveel partijen die alles willen zijn voor iedereen. Dit lijkt misschien interessant voor bedrijven, maar in onze ervaring is deze ambitie zelden te rijmen met hun business cases. Daarom zal INFO deze enkelvoudige, gefocuste diensten als tools (blijven) gebruiken om delen van grotere platforms samen te stellen.
De glazen bol van Gartner voorspelt dat tegen 2027 meer dan 50% van de bedrijven gebruik zullen maken van cloudplatforms om wat extra gas op hun zakelijke initiatieven te geven. Dit zijn indrukwekkende getallen en vormen, samen met wat wij gezien hebben in de markt, een belangrijke reden om deze trends serieus te nemen.
Stay in the loop
Gerelateerde conversaties