In gesprek met de Product Owner of the Year 2020
Meest gelezen
Jurycommentaar
“Product Owner Peter van de Pol (NS), gaat creatief om met zijn rol. Hij heeft passie voor product en klanten. De jury lette in deze categorie op drie criteria: visie, besluitvaardigheid en in welke mate de klant centraal staat. Peter scoorde op deze punten erg goed. De pitch was heel eigen en daardoor fijn om naar te luisteren, visueel en creatief. Peter bekeek zijn verhaal vanuit de theaterwereld. Hij kan hetzelfde stuk opvoeren, maar steeds voor een ander publiek. En iedereen gaat met een andere take-out naar huis. Deze vergelijking vonden we sterk. Tot slot kwam Peter vooral erg trots over. Trots op het werk dat hij doet.”
Met dit jurycommentaar kon Peter van de Pol, Product Owner OV-fiets bij de NS, de titel Product Owner of the Year in zijn zak steken tijdens de Agile Awards 2020. Van de Pol staat aan het hoofd van het team dat zich bezighoudt met de continuïteit en de productontwikkeling van de verhuur, het beheer en het onderhoud van de OV-fiets. Zijn team is een soort dwarsdoorsnede van de organisatie en zijn teamleden hebben verschillende operationele en IT-rollen, zoals procesmanager, Scrum master en developer. Zij hebben de afgelopen jaren samen met een aantal externe partijen – waaronder INFO – onder andere het slimme slot ontwikkeld.
Presentatie voor de juryleden van de Agile Awards 2020
Een stuk taart
Om te beginnen willen we van Van de Pol weten wat een PO precies doet. “Ik leg altijd uit dat je een taartpunt krijgt toebedeeld van de organisatie. Dit stuk taart is van jou en jij bent er verantwoordelijk voor. Dat betekent dat je de middelen krijgt om voor alles binnen dat stuk te zorgen, maar ook dat je ervoor zorgt dat de raakvlakken met de andere taartpunten goed zijn geregeld. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor een stukje productontwikkeling,” aldus Van de Pol.
In zijn rol van PO is Van de Pol ook verantwoordelijk voor het aansturen van de externe teams. Hij fungeert als eerste aanspreekpunt en zorgt ervoor dat de werkzaamheden van de interne en externe teams op elkaar afgestemd zijn. Bovendien zorgt hij ervoor dat zijn werkzaamheden afgestemd zijn op de andere OV-fiets-teams die zich bezighouden met locaties, uitgiftepunten, online service en klantenonderzoeken, en deelt hij hun voortgang intern met de verschillende stakeholders, zoals bijvoorbeeld de verschillende service-afdelingen.
Rust in je bubbel
Product Owner of the Year word je natuurlijk niet zomaar. Volgens Van de Pol heeft een goede PO een paar kenmerken. Ten eerste moet een PO goed tegen verandering kunnen en het leuk vinden om continu in beweging te zijn. Daarnaast moeten PO’s goed ad hoc kunnen handelen en reageren, dingen gaan soms snel. Wat ook zeer belangrijk is, is dat hij/zij goed kan luisteren en dan vooral goed tussen de regels door. Dat ze actief contact onderhouden met hun stakeholders en dat ze echt begrijpen wat ze willen. Verder moet een PO ervoor zorgen dat het team begrijpt waarom ze doen wat ze doen en dat ze het product echt snappen. Daar moet een PO veel tijd in investeren, vindt Van de Pol. Het allerbelangrijkste vindt hij echter dat “je voor het team focus creëert en rust bewaart. Je moet een soort bubbel kunnen creëren voor je team.”
De maatschappij als stakeholder
Van de Pol heeft, zoals de meeste PO’s, te maken met interne en externe stakeholders. Hij heeft echter nog een extra partij waar hij rekening mee moet houden: de maatschappij. Door de maatschappelijke rol die de NS vervult, moeten hij en zijn team altijd rekening houden met de publieke opinie. “Dat kun je maar beter omarmen,” zegt Van de Pol daarover. “Dat is een moeilijke balans, het is een soort weegschaal in drieën en dat maakt het soms lastig om beslissingen te nemen,” vervolgt hij.
Eén van de weinige dingen die hij minder leuk vindt aan zijn werk is dat sommige dingen soms lang kunnen duren. Alle stakeholders moeten namelijk op één lijn zitten voordat hij echt aan de slag kan. Zo was de eerste schets van het slimme slot al in november van 2017 een feit en toch ging de pilot pas begin 2019 live en is het slimme slot pas recent echt geïntroduceerd aan het grote publiek. Hoewel Van de Pol soms graag sneller zou willen gaan en soms een lange adem moet hebben om zijn drive te behouden, realiseert hij zich dat “het geen sprint [is], maar een marathon”.
Trots & gezond
Zoals ook in het jurycommentaar te lezen is, is Van de Pol trots op zijn werk: “Het is natuurlijk een gaaf, leuk en positief project om aan te werken, maar ik ben vooral trots op hoe we het hebben gedaan. We hebben een prettig team, we doen het echt samen.” Hoe Van de Pol zijn team gezond en positief houdt? Volgens hem moet je alles kwijt kunnen. “Je mening, maar ook als je een k-dag hebt op werk of daarbuiten.” Omdat binnen zijn team de ruimte gecreëerd werd om dat soort dingen bespreekbaar te maken, werd die ruimte ook genomen. Daarbij hielp het volgens Van de Pol ook dat het doel duidelijk was, zodat iedereen wist waar ze naartoe werkten. Tot slot durfde het team, doordat iedereen zich veilig voelde, kritisch op elkaar te zijn vanuit de eigen expertise, wat leidde tot betere resultaten.
Agile Awards 2020
Openheid naar je stakeholders
Uiteraard ging niet alles van een leien dakje voor deze Product Owner of the Year. Zo had hij achteraf gezien in de aanloop naar de pilot van het slimme slot nog een aantal dingen onder controle moeten krijgen alvorens live te gaan: “Uiteindelijk heb ik te lang geprobeerd om de tijd dicht te lopen. We hadden de pilot eerder moeten uitstellen en tijdig moeten bekennen dat we het tempo moesten verlagen. Het is in zo’n situatie belangrijk om open en eerlijk te zijn naar je stakeholders, zonder daarbij paniek te zaaien.”
Zijn tip aan andere PO’s is dan ook om vooral zo open en eerlijk mogelijk te zijn, maar er wel voor te zorgen dat je geen paniek zaait al is dat soms moeilijk als je met meerdere stakeholders te maken hebt. Met (interne) stakeholders die goed op de hoogte zijn kun je meer de diepte in gaan en meer onzekerheden delen, omdat zij het in perspectief kunnen plaatsen. Stakeholders die minder in de materie zitten daarentegen kunnen vaak de consequenties niet overzien en erg schrikken. Voorzichtigheid is dus geboden.
Tips voor zichzelf
Toen wij hem vroegen welke tips hij zichzelf zou geven aan het begin van zijn carrière, moest hij even nadenken, maar kwam tenslotte met het volgende: ten eerste zou hij zichzelf mee willen geven om zich te focussen. Hij heeft van nature de neiging om veel aan te pakken, waardoor zijn aandacht wat versplinterd was toen hij net begon. Hij heeft inmiddels geleerd dat “alles wat je aandacht geeft groeit”. In het verlengde hiervan had hij nog een tip voor zichzelf, namelijk dat hij dingen met aandacht moet doen. Doe niks half, raffel niks af, houd je kop erbij en gaan. Als laatste wil hij zijn vroegere zelf meegeven dat “je niet bang moet zijn om een eerste versie van iets op te leveren als je alles erin hebt gestopt wat je hebt.”
Tot slot gelooft Van de Pol dat het belangrijk is dat je als PO je eigen stijl creëert: “Agile is een simpel principe, dus het gaat om de toepassing… Als je alleen maar doet wat anderen ook doen, houd je het niet vol.”
Lees hier meer over de Agile Awards 2020.
Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laat hieronder je naam en email achter