Innovatie Checklist: regie op je digitale innovatie proces

By 2 december 2020Innovatie

Innovatie Checklist: regie op je digitale innovatie proces

Stel, je hebt een geweldig idee dat innovatie voor jouw bedrijf zal stimuleren. Of je nu bij een scale-up, startup of in een corporate innovatie omgeving werkt, innovatie is een zware klus. Je moet prioriteiten stellen, stakeholders tevreden houden en dingen gaan nooit zoals verwacht, wat betekent dat je je constant moet kunnen aanpassen. Hoe neem je de regie over jouw innovatieproces?

Om relevant te blijven als bedrijf, is de kans groot dat je vroeg of laat met innovatie te maken krijgt. Dit brengt allemaal nieuwe situaties met zich mee die onvoorspelbaar zijn en voor extra risico’s zorgen. Ook al is dit haast niet te vermijden bij innovatie, het kan enigszins ongemakkelijk aanvoelen. Een manier om dit te verzachten, is door de volgende stap(pen) goed te begrijpen. Je wilt het hele innovatieproces kunnen overzien en goed begrijpen waar je je bevindt.

Belangrijk is te bedenken dat innovatie niet altijd radicaal hoeft te zijn. De baanbrekende ‘nooit eerder gezien’ dingen die in het nieuws komen, zijn het resultaat van het feit dat iemand de juiste omstandigheden tegenkomt en slim genoeg is om snel te handelen. Zie je zo’n kans? Ga ervoor! Maar innovatie kan ook de verbetering zijn van een logistiek proces.

Controlled Innovation Process

Innovatieproces: 4 fasen aanpak

We hebben een vier fasen innovatie aanpak gedefinieerd die je zal helpen om je innovaties op papier om te zetten in tastbare oplossingen die resultaten opleveren. Dit model onderscheidt de volgende vier fasen: Explore, Prove, Scale, Normalize.

Het is belangrijk om te weten in welke fase je je momenteel bevindt en om te zien of je alle stappen hebt doorlopen. Als je een stap overslaat of niet weet in welke fase je je bevindt, kan dit ertoe leiden dat je te vroeg handelt of ervoor zorgen dat je steeds weer terug naar de tekentafel moet. Met deze aanpak heb je controle, kun je valideren of je op de goede weg bent en weet je zeker dat je plannen maakt die toekomstbestendig zijn.

Om te weten of je elke fase met succes hebt doorlopen, hebben we een praktische checklist voor digitale innovatie opgesteld. Wil je dieper in de innovatie aanpak duiken? Download dan ons volledige handboek “Take control of your digital innovation: 4-phase approach”.

 

Checklist digitale innovatie

Heb jij alle fases uit de innovatie checklist succsvol doorlopen?

1. Explore

 • Begrijp je echt het probleem dat je idee oplost? Beschrijf het in één zin.
 • Voldoet het prototype aan de verwachtingen van de gebruikers? Pas indien nodig aan.
 • Heb je een duidelijk beeld van het totale Business Innovation concept?
 • Kun je, rekening houdend met alle kosten, een positieve business case maken voor het idee?
 • Heb je een elevator pitch die het verhaal zowel in woorden als visueel vertelt? Zorg ervoor dat je belangrijke stakeholders betrekt bij het maken van je pitch.

2. Prove

 • Heb je de voorbereiding van wat wij Track 0 noemen gedaan: Design visie, Tech visie, Samenwerkingsvisie en scope bepaald?
 • Is je bedrijf klaar om het product te lanceren (operationeel, bedrijfsprocessen, training van mensen)?
 • Beschik je over een team en middelen om succes te meten (kwantitatief en kwalitatief) en snelle iteraties uit te voeren?
 • Heb je een duidelijk beeld van de doelgroep en waar je wilt opschalen?

3. Scale

 • Heb je het ecosysteem in kaart gebracht waar en hoe je wilt opschalen?
 • Is je technische infrastructuur klaar voor groei?
 • Heb je een duidelijke governance en richtlijnen voor het team om te opereren?
 • Zijn je core systemen klaar om het nieuwe product of dienst te implementeren en ben je in staat om succes op grote schaal te meten?
 • Ben jij in staat om een ​​functionele strategie te creëren om workflows en processen te verbeteren?

3. Normalize

 • Beschik je over een solide terugkerend onderzoeks- en besluitvormingsproces?
 • Beschik je over technische en organisatorische middelen om constant te optimaliseren en een innovatieve mentaliteit behouden?
 • Heb je de juiste skills en mensen in huis om het proces zelf te managen?
 • Heeft je team een ​​innovatieve mentaliteit om proactief op zoek te gaan naar de volgende innovatie?

Digital Innovation Checklist

Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat hieronder je naam en email achter

                 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen en blogs over innovatie en onze podcast.

Stay up to date

Sign up to receive valuable insights to accelerate your business through innovation.