Martijn Lammers van Lightyear over het juiste vervoer op het juiste moment
Author:

Syra Vlaanderen & Rochelle Balmer
Marketing & Brand Manager
Read more by Syra Vlaanderen & Rochelle Balmer
Meest gelezen
Lightyear zou zichzelf echter niet omschrijven als automerk: “Ons doel is niet om auto’s te maken, maar om mensen mobiel te houden. Daarom zijn we eerder een mobiliteitsbedrijf dan een automerk,” aldus Martijn Lammers, Chief Strategy bij Lightyear.
Doordat hij zich in deze rol vooral op de toekomst richt en omdat hij persoonlijk zeer geïnteresseerd is in duurzame mobiliteit, kon Lammers een interessante bijdrage aan onze mobiliteitspublicatie leveren. Dit interview is in 2020 tevens verschenen in ons rapport: Visie op Mobiliteit: Op weg naar 2050.
Martijn Lammers, Chief Strategy bij Lightyear.
Monocultuur van oplossingen
Net zoals van onze andere geïnterviewden willen we als eerste van Lammers weten wat hij op dit moment ons grootste mobiliteitsprobleem vindt. Volgens hem zijn we te veel op zoek naar één oplossing voor alle problemen – “een monocultuur van oplossingen” – terwijl hij zelf heel erg gelooft in een combinatie van “losse dingen en zorgen dat die goed op elkaar aansluiten”. Het probleem is volgens hem in elk geval niet het aantal verschillende mobiliteiten, de prijs of de druk op bepaalde vervoersmiddelen. Het gaat meer over de balans van de verdeling over die mobiliteiten. Hij vindt dat “iemand – hier zie ik een rol voor beleidsmakers” ervoor moet zorgen dat er een ‘level playing field’ komt met duidelijke spelregels waarvoor transparantie cruciaal is, zodat niet één bedrijf of soort vervoer wordt voorgetrokken. Men moet eerlijk zijn over wat de meest duurzame manier van de verdeling van dat vervoer is en dan kiezen de consumenten vanzelf de beste optie.
Veranderend verdienmodel
Lightyear draagt daarin zijn steentje bij door duurzaam rijden laagdrempeliger te maken. Consumenten denken nu nog vaak dat bijvoorbeeld elektrisch rijden duur en onpraktisch is en Lammers wil graag laten zien dat duurzaam rijden net zo zorgeloos is als rijden op fossiele brandstoffen, of, zoals hij zelf zegt: “Het product zo goed maken dat het voor mensen de beste manier van vervoer wordt.” Hij gelooft echter ook dat één duurzaam bedrijf nog geen duurzame samenleving maakt. Daarom vinden ze het bij Lightyear enorm belangrijk dat hun businessmodel aansluit op hun eigen ideeën over duurzaamheid en op andere duurzame initiatieven in de maatschappij.
Dan kun je pas échte duurzaamheid bereiken. Zo zijn ze bijvoorbeeld aan het kijken of ze in de toekomst hun verdienmodel kunnen verschuiven van verdienen per verkochte auto naar verdienen per kilometer. Lammers: “[…] dan maak je geen auto zodat mensen elke vijf jaar een nieuwe kopen, maar een auto waarmee mensen zoveel mogelijk rijden.”
De auto op de juiste plaats
Wat betreft de nabije toekomst denkt Lammers dat als je de auto op de juiste plaats in de mobiliteitsketen zet, hij beschikbaar wordt voor mensen die normaal niet met de auto kunnen of willen gaan en je dan vanzelf op een prijspunt per kilometer komt waar je geen auto voor kunt bezitten. Dat betalen per kilometer ziet hij in de komende vijf jaar ook terug in de ontwikkeling van micromobiliteiten als de OV-fiets en deel-steps waar hij zelf fan van is. Verder is hij benieuwd naar hoe we midden- en langeafstandsreizen gaan inrichten: “[Gaan we] dan toch meer de druk verdelen over het spoor, vliegtuigen en auto’s of combinaties [maken]: heen met het vliegtuig, terug met de auto of trein?” vraagt hij zich af. Lightyear zou hier uitkomst kunnen bieden.
Hun visie is namelijk om hun product open te stellen voor MaaS- apps, zodat die de Lightyear kunnen integreren met andere mobiliteiten. Lightyear is dan “niet de volgende Uber, maar wel de ideale auto voor Uber,” aldus Lammers.
“Één duurzaam bedrijf maakt nog geen duurzame samenleving, alle initiatieven moeten op elkaar aan worden gesloten.”
Niet korter, maar verder
Nog iets verder in de toekomst – over 30 jaar om precies te zijn – denkt Lammers dat het “ingeburgerd” zal zijn dat we per verplaatsing kijken naar wat op dat moment het beste bij onze behoefte past en dat we daarvoor meerdere vervoersmiddelen gebruiken die in elke stad hetzelfde en daardoor makkelijk te gebruiken zijn. Hij denkt niet dat het aantal verplaatsingen toe of af gaat nemen, maar dat we in dezelfde tijd, bijvoorbeeld met de Hyperloop, verder reizen: “Je gaat je steeds verder verplaatsen, omdat het sneller en efficiënter wordt, maar je besteedt nog steeds gemiddeld anderhalf uur per dag aan jezelf vervoeren,” stelt Lammers.
Alles wordt duurzamer
Lammers denkt dat alles – en dus niet alleen auto’s – in de toekomst duurzamer wordt en dat de consument daar zelf ook om gaat vragen naarmate het steeds goedkoper wordt om duurzaam te zijn. Hij is niet bang dat het dan nóg drukker wordt op de weg: “Dan kom ik weer terug bij het punt dat het mooi zou zijn dat als mensen het juiste vervoer voor het juiste moment gaan kiezen.”
Nieuwe tijden brengen nieuwe uitdagingen met zich mee
Hoewel Lammers zeer optimistisch over de toekomst is, denkt hij niet dat ons mobiliteitsprobleem helemaal zal verdwijnen: “Ik denk dat er altijd een mobiliteitsuitdaging zal zijn,” lacht hij. Hij gelooft dan ook niet in de perfecte oplossing. “Alles blijft groeien en veranderen, dus ook de wensen van de consument en dat verandert ook weer het hele mobiliteitslandschap,” zegt hij. Daarom heeft Lightyear, net zoals veel andere initiatieven, de ‘user experience’ hoog op de agenda staan en betrekken ze hun klanten bij het ontwerpproces. “En daardoor wordt het steeds beter. Daar geloof ik echt in en dat is ook ons beginpunt geweest,” besluit hij.
3 lessen
2020 We richten ons te veel op één oplossing, terwijl een combinatie veel beter zou werken
2025 Betalen per kilometer zal ervoor zorgen dat mensen auto’s op dezelfde manier gaan gebruiken als micromobiliteiten
2050 Alle mobiliteit zal duurzaam zijn, duurzaamheid wordt goedkoper en de consument zal het daardoor gaan eisen
Lees het complete rapport
Mobiliteit is een veelomvattend onderwerp, niet eenvoudig te overzien of te voorspellen. Om te begrijpen hoe mobiliteit zich zal ontwikkelen richting 2050 besloot INFO om elf experts van marktpartijen, de overheid en academici te vragen naar hun visie op toekomstige mobiliteit. Deelnemers aan dit rapport zijn het KiM, ANWB, Hely, 9292, Ministerie van IenW, Parkbee, Gemeente Utrecht, De Verkeersonderneming, TU Delft, Lightyear en NS.
Op 25 juni 2020 lanceerden we dit rapport live met gasten van ANWB, Hely, NS en Ministerie IenW. Kijk de opname van de INFO livecast hier terug.
Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laat hieronder je naam en email achter