We moeten nu experimenteren om de toekomst te kunnen begrijpen

16 May 2017

Geregeld vragen mensen me hoe ik nu weet wat de relevante dingen voor de toekomst zijn. Ontwikkelingen over de rol van technologie in ons leven en de mogelijke trends die daarbij horen. Het antwoord is niet heel makkelijk te geven. Het gaat vaak om het oppikken van signalen, het combineren van ontwikkelingen. Er is geen harde werkelijkheid en het gaat ook lang niet altijd zo snel als je verwacht.

IoT is al heel lang een buzzword

Het Internet of Things (IoT) bijvoorbeeld. Het is al heel lang een buzzword, als trend voor de toekomst. Zelf ben ik er rond 2009 serieus aandacht aan gaan besteden. LABS bestond nog niet en ik sloot me aan bij het Council Internet of Things; een groep denkers en doeners die in deze nieuwe verandering geloven. Ik denk dat ‘de doorbraak van IoT’ begonnen is in 2012. 2013 was een heel breed gedragen jaar en in 2014 organiseerden we de eerste Nederlandse editie van ThingsCon, hier bij info.nl.

Je ziet wel dat het eigenlijk nu pas echt doorpakt en dan staan we nog maar aan het begin. Er komen nu pas producten op de markt die wel IoT hebben ingebouwd, maar niet als zodanig worden verkocht. Het is een standaard onderdeel van huishoudelijke producten geworden. ‘Sneaking Smart Home’ heb ik het weleens genoemd. Dat klinkt niet per se positief, maar dat valt wel mee. Een kritische blik is echter wel belangrijk, iets waar we met ThingsCon veel me bezig zijn. Bedenk geen IoT producten omdat het kan, maar omdat het zinvol is. Ga bovendien bewust en respectvol om met alle data die wordt verzameld.

Het voelen van de shift is de essentie van het nadenken over de toekomst.

Inmiddels hebben we een team bij info.nl dat zich puur richt op de ontwikkeling van IoT software. Wat ik dan vooral interessant vind, is hoe producten veranderen van karakter door de aanwezigheid van verbinding met andere producten, de gebruiker en de datacloud. Bij de tweede ThingsCon editie in Nederland in 2015 noemden we het Connectables; dingen die een eigen karakter krijgen door verbondenheid.

Connectables

Nu ontwikkelt een student aan de TU in Delft, die zijn afstudeerstage doet bij LABS, een connected barbecue. Een ultieme manifestatie van deze kijk op Connectables. De barbecue helpt de gebruiker aan een betere ervaring (in smaak) door slimheid toe te voegen, inclusief historische kennis over hoe je een lekkere hamburger grillt. Elke barbecue die daarna de winkel verlaat, is een andere slimmere barbecue.

Daarbij biedt het fysieke product straks de mogelijkheid om ‘apps’ op te gebruiken van derde partijen. Media (kookprogramma’s) of producten (sauzen) kunnen dan hele persoonlijke ervaringen aanbieden. Het is maar een klein probleem dat hiermee wordt opgelost; de ultieme barbecue-ervaring, maar het is iets waar ik enthousiast van kan worden. Technologie verandert ons leven, we creëren een hele eigen relatie met technologie en de dingen om ons heen.

 

De vermenging van de digitale wereld met ons eigen leven zal zich verder doorzetten. Het komende decennium is gewijd aan die shift. Schermen worden minder dominant, andere interacties met het digitale worden toegevoegd. Haptics (het ‘Internet of Touch’) is iets waar we bij LABS al een tijdje grondig naar kijken en daar komt nu spraak bij. Allemaal gestuurd door Artificial Intelligence, het buzzword van 2017. De start van grote veranderingen de komende jaren. Nadat de dingen digitaal zijn geworden, zijn we straks één met het digitale weefsel. Artificial Intelligence is daar al een uiting van.

Deze impact van digitaal en interactiviteit op ons leven heeft me altijd geïnspireerd en zorgt voor focus in wat we met LABS doen. Eerst ging het alleen nog over de diensten die we gebruikten, nu zijn we op het punt beland dat we onbewust gebruik maken van door anderen ontworpen interacties.

Bedenk geen IoT producten omdat het kan, maar omdat het zinvol is.

Het voelen van die shift is de essentie van het nadenken over de toekomst. Het concreet en tastbaar kunnen maken is de enige manier om te leren wat de impact echt is en om stappen te kunnen zetten in de toekomst. Ik citeer dan ook graag deze quote, “The true method of knowledge is experiment”, gecombineerd met een nieuwsgierige en open blik op de toekomst.

Save the dates!

Kom 30 november en 1 december 2017 naar de 4e editie van ThingsCon Amsterdam en neem een kijkje in de toekomst waarin producten met elkaar verbonden zijn via het Internet of Things.

ThingsCon is een conferentie over de toekomst van de hardware industrie, met een speciale focus op de Internet of Things en het design van nieuwe producten en diensten die software en hardware combineren.

Meer weten?