Scalability Assessment

10 parameters om te meten of jouw product of service een goede basis heeft om te schalen.

Download

Seniority*
Privacy

Je kan het bijna proeven… Succes!

Je hebt product-/markt-fit bereikt, hebt een trouw klantenbestand opgebouwd en niets lijkt exponentiële groei nog in de weg te staan. Dat klinkt als een mooie uitgangspositie, niet? En toch knaagt er iets aan je. 

Want opschalen is lastiger dan het lijkt. Je moet met zoveel zaken rekening houden. Heb je wel voldoende expertise in je team? En welke expertise heb je straks nodig wanneer het aantal klanten verdubbeld is? Zal het je lukken om die nieuwe klanten aan je te binden? Hoe ga je om met verzoeken voor nieuwe features? Is je product development-team daar wel klaar voor? En is je digitale ruggengraat sterk genoeg? Kort gezegd: ben je klaar om te schalen? 

Om je te helpen met het beantwoorden van deze vraag hebben wij het Scalability Assessment Model ontworpen. Gebaseerd op de jarenlange ervaring van ons team geeft dit model inzichten in de schaalbaarheid van je product of bedrijf in tien categorieën. Het model is makkelijk te gebruiken, snel ingevuld en zeer uitgebreid. Probeer het zelf en vergeet vooral je nieuwe inzichten niet met ons te delen!

Het opschalen van een bedrijf 

Met het opschalen van een bedrijf maak je de weg vrij voor snelle groei, zonder hindernissen. Succesvol opschalen vereist een duidelijke planning, culturele veranderingen en financiering, en het verbinden van de juiste systemen, teams, processen, technologie en partners.

Groeien vs. opschalen

Groeien en opschalen zijn twee compleet verschillende dingen. Laten we beginnen met het grootste verschil tussen de twee: over het algemeen denken we aan groei in lineaire termen – een bedrijf voegt nieuwe middelen toe (kapitaal, mensen en/of technologie) en de omzet stijgt. Wanneer we het over opschalen hebben, hebben we het over exponentiële groei tegen beduidend lagere kosten. In plaats van simpelweg meer en meer resources in een bedrijf te pompen in de hoop dat dat groei oplevert, structureert opschalen de processen, werkzaamheden en workflows in de gebieden waarbinnen een bedrijf wil groeien.

De uitdagingen van opschalende bedrijven

Het zijn behoorlijk deprimerende cijfers, maar maar liefst tweederde van de snelstgroeiende bedrijven faalt. Au! Je zou denken dat exponentiële groei een garantie is voor succes. Niets is echter minder waar. Er zijn verschillende studies en onderzoeken die aantonen dat bedrijven die langzamer groeien op de lange termijn succesvoller zijn dan hun snelgroeiende tegenhangers. Betekent dit dan dat je dus maar niet moet schalen? Natuurlijk niet. Je moet er alleen slimmer mee omgaan dan de meeste bedrijven doen.

Scalability Assessment Model

Eén van de moeilijkste dingen aan opschalen is het feit dat je alles in één keer goed moet doen. Althans, zo lijkt het, omdat je alleen waarde toe hoort te voegen waar het echt telt. De eerste stap om schaal-klaar te worden is om te onderzoeken waar het echt telt. En daar helpt ons Scalability Assessment Model je dus bij. Dit model bestaat uit ongeveer veertig vragen in de volgende tien categorieën:

Hoe het werkt.

Ons model is gebaseerd op een set vragen die je een idee geven van de gebieden waarin je product/bedrijf schaal-klaar is en in welke gebieden er nog ruimte is voor verbetering. Dit zal je helpen om focus aan te brengen in je werkzaamheden. Ons Scalability Assessment Model geeft je duidelijk inzicht in waar je bedrijf staat, waar en hoe je snel waarde toe kunt voegen en hoe je verbeteringen kunt plannen. Met andere woorden: het laat je zien hoe klaar jouw bedrijf is voor exponentiële groei. 

Dus, verzamel je team of beantwoord de vragen alleen om erachter te komen waar je staat en waar je zou moeten staan. En onthoud: niet alle gebieden zijn even belangrijk voor iedereen…

Allereerst zijn we enorm geïnteresseerd in wat je hebt geleerd met behulp van ons model. Heeft de uitkomst je verbaasd of zag je het wel aankomen? Heb je nu een goed beeld van hoe nu verder? Of heb je nu meer vragen dan eerst?

Maak snel een afspraak met INFO. Dan bekijken we samen je opties en maken we een plan.

Jouw projectonze volgende uitdaging?

Jann de Waal
Founder

"linkedin
+31 (0)20 530 9100

Drop us a line