In 2050 is energie een vast onderdeel van ons dagelijkse leven

By 26 maart 2020Geen categorie

In 2050 is energie een vast onderdeel van ons dagelijkse leven

Er gebeurt ontzettend veel op het vlak van energie, of – specifieker – omtrent energietransitie. Klimaatverandering, aardbevingen door gaswinning, nieuw beleid, energiecontracten, etc. zijn allemaal op hun eigen manier van invloed op toekomstige ontwikkelingen. Voordat we ingaan op welke drijfveren hierachter liggen (die we zullen bespreken in een volgend blog), is het interessant om te beginnen met het schetsen van ons mogelijke energiegebruik tijdens ons dagelijkse leven in 2050.

Hoewel we nog 30 jaar te gaan hebben, moeten we nu al nieuwe richtingen inslaan en de fundamenten voor nieuwe systemen leggen om binnen 10 jaar de veranderingen teweeg te brengen die zijn voorspeld door het energietransitiebeleid (100% duurzaam).

Toekomstdenkers

Ter inspiratie keek ik naar een aantal toekomstdenkers en design fiction studio’s die ik graag volg, Mitigation of Shock, Space10, Het Nieuwe Instituut, Automato.farm en Mozilla Sustanability project. Hun werk neemt de voorspelde klimaatverandering als referentiepunt voor het nadenken over en voorspellen van onze toekomstige leefomgeving(en). Vooral ‘Mitigation of Shock’ van Superflux wordt gezien als een ietwat donkere, maar toch optimistische kijk op die toekomst, waarin we nieuwe oplossingen vinden om het hoofd te bieden aan het veranderende ecosysteem. Zoals altijd zullen mensen zich aanpassen en het idee van een soort zelforganiserend, bottom-up systeem dat nieuwe vormen van voedsel verbouwen creëert om in te spelen op verschillende vormen van schaarste spreekt mij erg aan. Ik denk dat dit model een inspiratie kan zijn voor de manier waarop we in onze huizen met energie omspringen. Space10 schetst een zelfde soort zelforganisatie waarin we, met de hulp van IKEA, onze eigen energiesystemen bouwen: “een model van een zelfvoorzienend, door de gemeenschap gedreven systeem waarin mensen herbruikbare, betaalbare energie met elkaar ruilen op basis van hun persoonlijke behoeftes”.

Space 10 SolarVille (Photo —Irina Boersma)

Een dag uit het leven van Nina in 2050

Deze ontwikkelingen kunnen er mogelijk toe leiden dat een dag uit het leven van iemand in 2050 er ongeveer zo uit komt te zien:

Nina is 42 en woont met haar man en vijfjarige zoontje Jon in een tiny house in Amsterdam.
Het is woensdagavond, Nina kijkt voordat ze naar bed gaat naar het journaal. Het weerbericht geeft een voorspelling wat betreft de energie die de zon de komende dag(en) zal leveren. Siri adviseert Nina om 30% van haar opgeslagen zonne-energie te bewaren voor de avonden, de zon zal sterk genoeg zijn om de extra 10% die ze nodig heeft voor het etentje en filmavond dat ze gepland heeft voor die avond te leveren.

De volgende ochtend neemt Nina, samen met Jon, haar persoonlijke pod naar een mobiele hub dichtbij huis. Haar pod is voldoende opgeladen, ze hebben nog 50% batterij. Ze kiest ervoor om 10% hiervan aan te bieden op de marktplaats, omdat ze nog wat over wil houden voor het geval dat er meer mensen naar haar etentje komen of ze om wat voor reden dan ook extra energie nodig heeft.
Bij de hub laat ze Jon achter, zodat hij opgehaald kan worden met de schoolbus. Nina rijdt zelf mee met de zelfrijdende bus waar ze een abonnement op heeft. Ze heeft eerst nog een meeting in een andere hub voordat ze afreist naar haar eindbestemming voor die dag; het kantoor waar ze samenkomt met het team waar ze nu mee samenwerkt.

Future of Energy

Illustraties gemaakt door Laura Martin

Na een ochtend vol met meetings wandelt ze richting weer een andere hub, deze keer eentje met sportfaciliteiten. Ze krijgt een bericht dat iemand op haar 10% energie geboden heeft. Ze gebruikt deze credits voor een sportles.
‘s Avonds begint ze met koken met behulp van Jamie (een AI-gestuurde keukenassistent). Hij overtuigt haar ervan om nog wat extra gangen te maken, maar daardoor heeft ze misschien wel niet genoeg energie voor de rest van de avond. Jamie biedt aan om wat extra energie te kopen op de marktplaats, zelfs als die afkomstig is van de gemeente die hogere tarieven hanteert. Het etentje is nu even belangrijker.
Na het eten – dat dankzij de tips van Jamie een doorslaand succes was – ploft Nina lekker op de bank met haar gepersonaliseerde programma voor het slapen gaan. Ze bekijkt haar agenda voor de volgende dag en het weekend, en stelt haar voorkeuren in die (onder andere) haar energieverbruik zullen beïnvloeden.

De drijfveren van energie in de toekomst

Als we naar deze schets van een mogelijke toekomst kijken is het duidelijk dat er een kentering richting bottom-up energieproductie plaatsvindt, gecombineerd met een focus op het besparen van energiebesparing, ondersteund door slimme adviseurs. Nieuwe modellen en nieuwe samenwerkingen die verder gaan dan simpelweg consumeren, en de druk van klimaatverandering. Dit zijn zoal de drijfveren van de energie van de toekomst die in een volgend artikel verder zullen worden uitgewerkt.

Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat hieronder je naam en email achter

                 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen en blogs over innovatie en onze podcast.

Stay up to date

Sign up to receive valuable insights to accelerate your business through innovation.