Melanie Gorka blikt vooruit op de trends in 2017

15 December 2016

Voorsprong nemen op 2017? Een kort overzicht van wat 2017 in petto heeft. Vier trends van Melanie Gorka (Digital design lead).

Verborgen software

In de afgelopen vijf jaar horen en zien we steeds meer ubiquitous computing en software, meer en meer software wordt verstopt achter ongelofelijke diensten. Software wordt pas echt krachtig wanneer het ons in staat stelt om iets uitzonderlijks te doen. Diensten als Uber werken omdat de software elegant en toegankelijk is en zich focussen op performance. We zien echter nooit de complexiteit die erachter zit. Deze trend zal zich voortzetten, goede software verdwijnt in de achtergrond.

Evolutie van sensor applicaties

Internet of Things heeft de afgelopen jaren veel applicaties die kunnen ‘aanvoelen’ geïntroduceerd. Ik denk dat dit zich nog veel meer ontwikkeld in de komende jaren; machines zullen steeds meer van de omgeving meekrijgen en zelfs menselijk kunnen reageren, waaronder geluid, fysieke reacties en meer. Dit om ons een goed beeld te geven van wat er om ons heen gebeurd, of wat onze fysieke reacties betekenen, of om activiteiten aan ons te suggereren. Hopelijk leidt dit tot een verfijnd en menselijk ontwerp van het Internet of Things.

Ervaringen binnen één applicatie

Deze trend wordt gepushed door invloedrijke applicaties als we-chat. In Azie kun je winkelen, je leven beheren en nog veel meer binnen één en dezelfde applicatie. Met de groei in conversatie UI’s en chatbots, denk ik dat sociale netwerken als Facebook (die er al mee gestart is), en vele anderen hun scope en belevenis enorm zullen uitbreiden binnen één applicatie.

Nieuwe design discipline

In 2017 zullen de eerste serieuze tools ontstaan voor ontwerpers om AI en machine learning te kunnen beheersen. Daarnaast groeien ontwerpers en ontwikkelaars in hun rol, nu user interface systemen steeds vaker de standaard worden en API’s heersen en groeien. Ontwerpers zullen zich op de grotere problemen gaan richten, hoe kunnen we de systemen volledig gebruiken om onze problemen op te lossen. Ontwikkelaars zullen zich blijven richten op het optimaliseren en automatiseren van code.

Lees Deel 1: acht trends van Iskander Smit

Meer weten?